Policy Officer/Policy Advisor

https://www2.eurobrussels.com/ourjobs/gothenburg_european_office_logo_large.png?v=1

Policy Officer/Policy Advisor

Gothenburg European Office

Brussels, Belgium

Gothenburg European Office (GEO) i Bryssel har som huvuduppgift att på uppdrag av kommunfullmäktige representera Göteborgs Stad gentemot EU:s institutioner och andra aktörer i Bryssel. Detta görs på plats genom omvärldsbevakning och analys, påverkan av lagstiftningsförslag, initiering och stöd till strategiska utvecklingsprojekt med EU-finansiering. Med sina 300 regionkontor, 2 600 intresse- och branschorganisationer och 1 200 medierepresentanter är Bryssel också en optimal plats för att knyta kontakter och marknadsföra innovativa lösningar från Göteborgsområdet. GEO är som filial organisatoriskt tillhörigt det kommunala bolaget Göteborgs Stadshus AB och har ett nära samarbete med förvaltningar och bolag i Göteborgs Stad.

Vill du vara med och hitta möjligheter i Bryssel för Göteborgs Stad och därmed hjälpa till att utveckla staden? Är du bra på att skapa kontakter och bygga nätverk? Vill du vara en brygga mellan Göteborg och EU? Då kanske du är Gothenburg European Office nya kollega.

Innehåll

Som vår nya kollega kommer du att bidra till att stärka vårt omfattande nätverk i Bryssel och stödja våra relationer med europeiska institutioner och organisationer. Målet är att koppla samman Göteborgs Stads verksamheter med aktörer i Europa för att stödja Göteborgs utveckling.

Genom att bygga upp kunskap om Göteborgs Stads verksamheter och intressen, och genom omvärldsbevakning i Bryssel av EU-lagstiftning och EU-finansiering, kan du analysera möjligheterna för Göteborgs Stad att påverka lagstiftning eller finansiera utvecklingsprojekt.

Ditt uppdrag innebär att du deltar i kontorets bevakning av Göteborgs Stads prioriterade intresseområden inom framför allt stadsutveckling och innovation. I samarbete med kollegor tar du fram budskap och påverkansstrategi för att driva Göteborgs Stads specifika intressen, i samverkan med andra. Du samarbetar med kollegor i Göteborg när de utvecklar nya projekt och hjälper projekt i staden att hitta europeiska partner och sprida resultat.

Exempel på uppgifter i ditt uppdrag:

  • Följa den senaste utvecklingen av EU:s politik och återkoppla till kollegor;
  • Analysera relevant policy mot bakgrund av Göteborgs Stads potentiella intressen;
  • Samla in ståndpunkter i olika sakförhållanden och juridiska frågor;
  • Följa och analysera utlysningar i Horisont Europa, LIFE, Digitala Europa och dyl;
  • Förbereda och delta i interna arbetsgrupper;
  • Representera Göteborgs Stad på externa möten i Bryssel;
  • Bidra till kontorets kommunikation och policysammanfattningar;
  • Ständigt utveckla nätverket med kontakter och samarbeten.

Tjänsten kan innebära resor till Göteborg.

Krav

Du har akademisk utbildning, gärna med fördjupande kunskaper om EU, och/eller omvärldsanalys. Du utrycker dig obehindrat och flytande på svenska, både skriftligt och muntligt. Du är van vid att presentera och tala inför större grupper.

Du har minst tre års arbetslivserfarenhet, varav gärna en tid i EU-kommissionen eller Europaparlamentet, och du har ett stort intresse för EU-samarbetet och samhällsutveckling. För att få anställning som policy advisor har du har minst fem års arbetslivserfarenhet varav en längre del av EU-relaterat arbete.

Som person är du driven, proaktiv, och du har förmåga att väcka intresse hos och samarbeta med andra. Eftersom vi är ett litet kontor i en dynamisk internationell miljö, behöver du vara prestigelös, flexibel, bra på och intresserad av att skapa nya kontakter med personer från andra europeiska länder. Du trivs med omväxlande uppgifter, att läsa på nya ämnen, och hanterar bra ett emellanåt högt tempo. Arbetet förutsätter också att du är ansvarstagande och kan arbeta såväl självständigt som i team.

Meriterande:

  • Kunskap om EU:s sektorsprogram såsom t.ex. Horisont och Life, och erfarenhet av EU- projektfinansiering;
  • Erfarenhet av verksamhetsutveckling;
  • Erfarenhet av att arrangera seminarier och workshops;
  • Kunskaper i franska och andra ytterligare EU-språk B2/C1-nivå, utöver svenska (C2) och engelska (C1);
  • Erfarenhet från kommunalverksamhet;
  • Erfarenhet från EU:s policyområden relevanta för Göteborgs Stad, t.ex. miljö, energi, digitalisering, infrastruktur, mobilitet, New European Bauhaus, innovation;
  • Brett nätverk i Bryssel.

Vi erbjuder

En arbetsplats i hjärtat av EU-kvarteren med fokus på leverans och resultat. Du kommer ingå i ett litet tight företagsamt team med hög ”EU-kompetens”, som uppskattar innovativa och kreativa idéer, men också ordning och reda. Utöver det närmaste teamet, jobbar vi nära kollegorna på förvaltningar och bolag i Göteborgs Stad och med vår partnerorganisation Lindholmen Science Park. Vi samarbetar också ofta med andra region- och påverkanskontor i Bryssel.

Anställningsavtal ingås i enlighet med belgisk lagstiftning och belgiska anställningsvillkor gäller på arbetsplatsen.

Intervjuer kommer genomföras i Bryssel eller i Göteborg under oktober.

Tillträde så snart som möjligt.

Deadline: 29 september 2024.

Kontakt

Catrine Norrgård, filialchef
catrine.norrgard@gshab.goteborg.se

Apply Now

Don't forget to mention EuroBrussels when applying.

Share this Job

© EuroJobsites 2024